Arkadaslar, ne zamandir uzak kalmaya calisiyorum, ama NKB soz konusu oldugunda, ortada ahan da sudur diyeceğiniz janti bir prototip yoktur.
Yani bazılarınız öyle detayli anlatımlar yapiyor ve oyle zihni surecler ve savunma mekanizmlari vs vs isletiyorlar ki...
Taniyi, DSM 5 esaslarına göre, belirli donemde görülen bir takım "semptom" larin belirli bir sayida ve ust uste gelmesi ile koymaya çalışırsınız.
Bu bile yetmez bazen, is iyice karmakarisir.
Hatta NKB grubunun kategori olarak orayaya ciksi da biraz bununla ilgilidir.( detayına girmiyorum simdilik)
Ayrıca alt yapıda nevrotik, ya da psikotik patern olabilir. Bunun ayirdina varmak bazen imkansıza yakındır.
O nedenle, tedavinin özünde faydaci yaklasim yer alir.( Yani hastayı sosyal ve bireysel olarak normal kabul edilebilecek sınırlara cekme cabası.)
Psikoterapi deetekli ilaclar bazi vakalarda sonuc verebilir.
Bazılarından ise hiç bir ise yaramaz.
Ne psikoterepi, ne grup tedavisi, ne analitik yöntemlerin hiçbirinden fayda gormeyen hastalar da vardır ( bazen bu sekilde, tedaviden taniya, yani altta psikotik paternin yer aldığına kanaat edilebilir)
Ve bu durumda da, aslinda tedaviye dirençli bir psikoz vakasina yaklaşır gibi çalışılır.
Yani ne yapılır?
Elbette davranisci tedavi.
Bunu soyle ozetleyebilirim;
Hani şu pencereden kocaman gözleriyle bana bakip cami tiklatan kırmızı başlıklı cocuk var ya...
Evet?
O orda dursun.
Sorun degil.
Onunla birlikte, ama onu igmore ederek yaşayabilirim yine de.
...gibi.
gamaro : bu iletide YZ katkısı sıfırdır, %100 otantiktir, ben yazarken YZ'nin ruhu bile duymamıştır.