xenix
Konu NKB olunca kaçmaz. Şıp diye damlarım 🙂
Dizideki Kenan Baran karakteri hakkındaki fikirlerime gelirsek. Aslında KB grandiyöz bir narsistin tam karşılığı. Fakat dizi bunu aktarmakta biraz başarısız kalıyor. Pek çok şey yeterli düzeyde yansıtılamamış.
KB karakteri dikkatleri hep üstüne çekmeye çalışan, kocaman kahkahalar atarak, gösterişli davranışlar yaparak insanların ilgi odağı olmaya çalışan bir insan. Aşırı kontrolcü olması, kadınların gözünde yüce bir varlık olarak görünmek için yaptıkları, herhangi bir his duymadan love bombing üzerinden bu ilgiyi oluşturması, sonrada onları sümüklü mendil gibi atıvermesi bu yüzden.
Ama birisi onun kontrolü dışında bir hareket yaptığında, mesela onu terk ettiğinde ya da başka işlere giriştiğinde çıldırıyor. Zira ancak o isterse birisinden vaz geçebilir. Kendiliğinden onu bırakmaları söz konusu olamaz. Çünkü onun değer verdiği şey dünyanın en değerli şeyi, onun değer vermediği şey de çöpten farksız. Bu da kendini aşırı değerli görmesinden kaynaklanıyor.
Onun tek derdi insanların üzerinde gösterişli bir etki bırakmak ve bu etkinin getirilerinden kişisel önemliliğini doyasıya beslemek. İnsanlara yardım etmek, onlara iyi davranmak, hayır dualarını almak onun için bundan fazla bir değer taşımıyor. Tek derdi insanların gözünde yüce bir varlık imgesi yaratmak. Buna muhtaç, çünkü çok derinlerde yaşadığı değersizlik hissiyatını başka türlü tolere edemez.
Hissedemediği değerlilik duygusunu başkalarının gözündeki önemlilik duygusuyla kapatmaya çalışıyor. Yeri geliyor hayırsever bir iş adamı gibi davranıyor, yeri geliyor yanında çalışanların gözünde önemsenmek için onlara anlayışlı adaletli bir patronmuş gibi davranıyor. Ama bunların hepsi sahte önemlilik duygusu peşinde olmasından kaynaklanıyor. Üstelik onları kontrol edebilmek için harika bir yol bu ona göre.
Hatta arkadaşlarının gözünde ne yapacağı, ne zaman yapacağı bilinmeyen sürprizli insan algısından bile besleniyor. Arkadaşlarının birinden duyduğu " ya Kenan ne adamsın, ne yapacağın hiç belli olmuyor" ya da evlilikleriyle ilgili yapılan "Sen ne kadar hızlı bir insansın, seni takip edemiyoruz valla, ha ha ha" gibi yorumlar bile onu aşırı keyiflendiriyor. Aslında onun seçimleri duygusuz bir varlığın fevri kararlarından ibaret. Ama tabi ki bu davranışları başkalarının gözünde onu yüceltiyorsa bu konuda şikayeti yok. Övgü her şeyden kıymetli.
Karşısındaki kişiye verdiği değer bile, o kişinin değerli olduğunu düşünmesinden değil, sadece o kişiye değer bahşettiği için belirleniyor. Handana ya da özleme davranışları bu eksende. O kişiye verdiği değer biterse anında ilişkiyi bitiriyor.
Hatta o kadar habis bir algı dünyasında yaşıyor ki, en yakın arkadaşıyla aldattığı için gösterdiği tepkiden ötürü Handandan özür bekliyor. İnsanları kontrol etmek için devamlı onlar için yaptıkları şeyleri manipülasyon için kullanıyor. Özlem Kenandan ayrılma kararı aldığında onun için neler yaptığını anlatmaya yeltendiği zaman bile onu bu yolla manipüle ediyor. Peki ben senin için neler yaptım, nelerden vazgeçtim diye kendisinin daha haklı olduğu izlenimi veriyor.
Özetle KB karakteri aşırı manipülatif bir karakter. Her zaman haklı olmak zorunda. İnsanların onu önemsemesine muhtaç. Bu yüzden tüm kaynaklarını bu yola aktarıyor. Parasını, zekasını, birikimini, kültürünü, yardım severliğini insanların gözüne sokması da bu yüzden. Bu yüzden KB karakterini dizideki davranışları üzerinden değil de, manipülatif konuşmalarını izleyerek onun NKBozukluğu bağlamında ne durumda olduğunu takip edebiliriz. Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Eklerim belki bir şeyler daha.