İngilizce "first person view drone"nun kısaltması olan bu dron tipi, degisen savas konseptlerinin bilişim çağı olanaklari, görüntüleme teknikleri ve cildirmaya musait "medyatik" potansiyeli ile sahneye çıktı ve dehşetli bir evreyi araliyor.
VR gözlük kullanan biri (pilot) tarafından kontrol edilen, oldukca basit bir yapı ve mekanige sahip olması itibariyle ev ortamında bile üretilebilen, uzerine rpg başlığı ya da benzer bir patlayici monte edilebilen bu silah sistemi, hem kucuk ve farkedilmesi zor boyutlari, hem de hedefinin etrafinda bir nevi at sinegi ya da yaban arısı gibi seri şekilde dolanabilen manyak tacizkar tabiati, hatta kullanıcının ( pilotun) kullandığı VR gözlük sayesinde işi metrelik hatta sanrimetrelik mesafelerde ölümcül ve psikotik bir kedi fare oyununa çevirebilme potansiyeli ile algı ve tepki esiklerimizi zorluyor... Dahası, tüm bu sürecin kayıt altına alınabilmesi, akabinde bazen propaganda amacli bazense sadece keyfine medya ortamlarina servis edilebilmesi gibi ilave boyutlari da var..
Hedefin çırpınışları, bu küçücük ama ölümcül dronu kendisinden uzak tutabilmek için dehşetli jimnastik manevralari, bu esnada görüntüye santimetrelik mesafelerden yansıyan yüzü, gozleri, mimikleri.. Ve bunlari VR gözlüğüyle canli ve es zamanli olarak izleyen dron pilotunun belki de psikiyatrik bir tez olmaya müsait duygu durumu ve ona eşlik eden zihinsel surecleri..
Ornegin aşağıdaki videoyu servis eden kisi bile, sahneye eklediği müzik ve yaptığı kurgu itibariyle oldukca sinir bozucu bir içerik uretebiliyor;
Tüm bunlar, savas ve silah konseptlerindeki degisimin birer ara yuzu olmalsi bakimindan oldukca dehşet verici benim icin. Belli ki çok yakın gelecekte bu tur dron orduları taarruza kalkacak piyade birlikleri karsisinda.
Lakin başlığı acmamin sebebi bu degil.
Bu sekilde oldukca fazla sayıda videoyu izledim.
Fpv dron ile karşılaştıklarında, tehdit altindaki askerlerin çoğu kez silahlarıyla ates ederek ( ki bu boyutta hareketli bir nesneyi standart kursunlarla vurmak cok zor) bazense kasklarıyla vs dronu dusurme teşebbüsleri karsisinda, bu sahnelere sahit olmanin siddetli tabiati bir yana, bu dronlara ( fpv dron) etkili ve hauat kurtarıcı bir savunma silahının hala geliştirilmemis olması da beni ayni oranda sasirrtti.
Çünkü kanaatimce, oyle buyuk arastirmalara, ya da zahmetli ar-ge sureclerine filan dayanmadan, oldukca basit ve etkili bir çözüm mumkun.
Bir tur "açılır ağ" atan ( yani dronu havada tutan pervaneleri icine alarak onu saran ve bu sekilde dusmesine yol açacak) sıradan görünümlü bir tabanca veya tüfek mekanizmasının, yakin gelecekte piyadenin standart donanımı arasına gireceğini düşünüyorum.
Geleceğe not düşmüş olalım.
Akşama kendi yaptığım bir çizimi eklemeye çalışacağım.
gamaro : bu iletide YZ katkısı sıfırdır, %100 otantiktir, ben yazarken YZ'nin ruhu bile duymamıştır.