Bugün, görsel üretim dünyasında gerçekten ilginç bir dönemdeyiz. Bir zamanlar bir sanatçı olmak için fırçalar boyalar ve tuvallere ihtiyaç vardı. Şimdi ise elimizde son derece güçlü yapay zeka araçları var ve bu araçlarla neredeyse istediğimiz her şeyi yaratabiliyoruz. Nihai sonuç uygulamalarını kullanarak sadece birkaç satır prompt ile aklımızdakini görsellere dönüştürebiliyoruz. Görsel üretmeninde ötesinde ComfyUI gibi araçlarla, animasyon, video hatta komple hikayeler dahi üretilebiliyor. insanlar artık sanatı ve teknolojiyi birleştirerek, eskiden hayalini bile kuramayacağımız şeyleri yapabiliyorlar. Hem de kendi bilgisayarlarında, tek başlarına.
Peki ComfyUI nedir? ComfyUI açık kaynak kodlu görsel, video, animasyon üretim aracıdır ve herkes tarfından erişilebilir. ComfyUI ın diğer nihai sonuç uygulamalarından (kling, Leonardo, midjourney vb.) en büyük farkı diğer uygulamalar genelde hazır şablonlar sunup az bir özelleştirme imkanı verirken ComfyUI da kontrol tamemen bizde oluyor, ayrıca bu nihai sonuç uygulamaları bulut tabanlıdır ve kullanım için abonelik gerektirirken Comfy UI ı kendi bilgisayarımıza indirip kendi sistemimiz ile ücretsiz bir şekilde kullanabiliyoruz.
Bir şeyler oluşturmaya başlarken, kullandığımız araçlar çok önemli. Aynı text promptu kullansak bile, farklı sonuçlar alabiliyoruz. En temelinde bunun sebebi “checkpoint” denen şey. checkpoint dediğimiz şey milyonlarca resmi analiz ederek oluşturulmuş yapay zeka modelleridir. checkpointleri ressamlar olarak düşünebiliriz kimisi portrelerde uzmanlaşmışken kimisi karakalem manzaralarında ustalaşmış. Örneğin aynı text promptu alalım ve 2 farklı checkpointe verelim: "A portrait of an old man with a long white beard, wearing a weathered hat, sitting under a tree at sunset" ProtoVision checkpointi ayrıntılı gerçekçi bir görüntü oluşturmaya çalışırken counterfeitxl checkpointi daha anime tarzı bir görüntü oluşturuyor.

Ve şu an erişime açık 100 lerce checkpoint mevcut.
Checkpointler ne kadar başarılı olursa olsun sonuç olarak görsellerde çözünürlük veya gerçekçilik eksik kalabiliyor. burada da devreye Flux modeli giriyor. Flux özellikle detaylarda ve doğal gerçeklikte diğer modellere kıyasla oldukça öne çıkan bir model. aynı promptu flux modeline verince aldığımız sonuç (benim burada kullandığım flux schnell modeli. flux dev modeli daha gerçekçi, ayrıntılı sonuçlar ortaya çıkarıyor)

aynı promptu flux dev modeline verince aldığımız (Flux devi kendi bilgisayarımda kullanmadığım için leonardo ai sitesini kullandım)

ComfyUI da Temel olarak görsel üretimini anlatmayı denedim.
VAE LoRA ve ControlNet gibi araçlarıda işin içine katarak her detay üzerinde tam kontrol sağlamak mümkün oluyor. kamera açısı, poz, derinlik, arkaplan stili, keskinlik.
Bu araçları kullanarak bunlardan çok çok daha fazlasını yapmak mümkün. Stable diffusion ile bir görseli canlandırmak, bir dans hareketini alıp farklı bir karaktere uygulamak, Morph ile bir görüntüleri animasyonlara dönüştürmek ve daha nicesi. Bu araçları gayet etkili bir şekilde kullanan bazı sanatçılar
https://www.instagram.com/gerdegotit/
https://www.instagram.com/jboogx.creative/