Parayı takip et.
İdlin'den başlayan ( aslında idlib'in kırsalından) ve 13 gün içinde Şam'a ulaşan taarruzun görüntülerine baktığımda, askeri tarih ile olan ilgimden dolayı gözlerim hep detaylarda dolaştı.
Suriye sahasının batı tarafı ile uyumlu olacak kamuflaf renkleri ile boyanmış araçlar. (Pikaplari bile boyamislar, bildiğin plastik ya da sprey boya benzeri bişey kullanılarak kabaca yapılmış ama renk seçimi o kadar iyi ki yolda ilerleyen araç ile çevre kırsalı arasındaki uyumu farjetmemek imkansız)
Sahi, bu HTS birlikleri daha ilk günden görüntülere yansıyan tank, zpt( zırhlı personel tasiyici) ve diğer pek çok mekanize intikal araçlarını nerden buldular? (Dronlari saymiyirum bile)
İdlib bölgesinin diğer adı gerilimi azaltma bölgesidir. İran ve Rusya'nın iç savaşta Esad lehine sahaya cikmalarinin ardindani yenilgiye uğratılan cihatçı gruplar, yapılan antlaşmalar gereği Suriye'nin her tarafından toplanıp silahsuzlandirilip, akabinde otobüslere bindirilerek İdlib'e taşındılar. Esad ve Rusya 'ya bıraksan İdlib'i yerle bir etme dedindeydiler, ancak Türkiye böyle bir durumda yeni bir goç dalgası ile karşılaşacağını öne sürerek, hatay kadar bir alana sıkışmış uc-dort milyon insanin güvenliği ve bunlar içindeki cihatçilarin temizlenecegi sözlerini vererek ( sochi ve Astana süreçleri) bölgeyi savaştan uzak tutma yönünde çalıştı.
Bu amaçla idlib ve kırsalı etrafında, sayıları sekiz mi oniki mi tam emin değilim, güçlü askerî kontrol karakolları oluşturdu. Güya bu şekilde Suriye'nin idlib bölgesine, idlibteki gruplarin ise Suriye'ye karşı tacizlerini vs engelleyecek ( tampon görevi) ve bu arada dikkatli bir çalışma ile cihatçı grupları idlib'den temizleyecekti.
Haritaya bakarsanız idlib'in TSK tarafından kuşatılmış olduğunu, ve kuzeyindeki Türkiye dışında hiçbir erişiminin olmadığını görürsünüz.Zaren bu bolgenin suyu, elektriği, yiyeceği, içeceği vs de Türkiye üzerinden ikmal ediliyordu.
İşte boyke bir blokaj durumunda, sayıları 40 ile 60 bın arasında değişen ve çoğunluğu eski cihatçı, nusraci bir askeri varligin, tepeden tırnağa, botundan üniformasına, piyade tufeklerinden pikaplar ardına yerleştirilmiş docka benzeri ağır makinalı ve uçak savar bataryalarina, kamikaze dronlara, zırhlı personel taşıyıcılarına, hatta hafif ve orta sınıf tanklara kadar donatılmış bir biçimde taarruz harekatına başlamaları karşısında ne denebilir, oturun düşünün.
Bu kadar ürün , teçhizat, silah, gece görüş gözlüğü, zırhlı araç nerede üretildi, hangi kanaldan ve ne şekilde idlib bölgesine taşındı, donatım sağlandı??
Ben sahada olsam mesela, en basitinden bir askeri üniforma bulur, üzerinde etiket arardim. Ya da HTS kilerin elimdeki otomatik silahların markalarını , mümkünse seri numaralarını bulabildiğim kadarıyla yayımlamaya çalışırdım.
Hata ve hatta, en azından ulan heosinu anladık, böylesi bir blokajin içinde amına kodduumun tankları idlib sahasına nerden nasıl geldi diye bi soru sorardım🙂
Belli ki, büyük bir hazırlık ve tedarik Zinciri neticesinde baslatilan bir harekât bu.
Sadece maddi destek ile de sınırlandırılamaz ayrıca, HTS nin altında yirmiden fazla grup var. Harekat başladığı anda bunlar harale gurule saldirmiyorlar. Her bir görev grubunun kendi askeri hedefleri var. Nspeten küçük bir coğrafyada aynı anda onlarca farkli askeri manevra ve hedefin organize şekilde yonetilebilmesi kurmay bir zekayi da gerektiriyor.
Bı üç beş yıl sonra anlarız artık..