gamaro
Genellem de bir tür sınırlamadır, Elma bir kavramdır, Küre de Elmanın şekline dair bir genelleme, birisi fraktal sınırlara sahip, diğeri düzgün geometrik bir sınırlamaya sahiptir. Küre şeklini alınca, taşta, elma, portakal ve dünyada aynı genellemeye girer.
Meyve de başka türlü bir genellemedir, içinde elmada vardır, erikte, bir gözlem yaparken, veya bir kavram üzerinde düşünürken kişi kendini de gözlemlerse, aslında ne oluyor sorusu daha net ortaya çıkar.
Bir sınırın var olması veya belirsiz olması o sınırın olma zorunluluğunu ortadan kaldırmaz, belirsizlik bir sınırlama olmadan mümkün olmaz, söylediğiniz gibi izafiyet sınırı zorunlu kılar.
Kendini gözlemleme derken, bu sınırı belirlerken kullandığınız kelimeleri ve kelimelerle kastettiğinizi algılarsanız, aslında bu sınırın belirsiz olmasını sağlayan şeyin, BEN'liğinizin o sınıra uyulması gerekliliğine dair, bir düşüncedir.
Yani varlık eğer belirlediğiniz sınırlara tam olarak uymuyorsa o zaman taımlanması zor kabul edilir.
Bu doğrudur, ancak o varlığın bu durumdan haberi yoktur.
Yani siz o sınırın ne olduğunu genelleyemiyor, veya tanımlayamıyor olsanız bile o varlık mevcut haliyle var olmaya devam etmektedir. Gözlem sonucu ortada bir olgu yani varlık görünmektedir.
Canlılık kavramı da öyledir, kelimeyi ortaya koyduğunuz da bir sınır oluşturursunuz kendiliğinden, bu bir gözlem sonucudur.
Sınırların nerede başlayıp nerede bittiği ise ayrı bir kavramın konusudur.
Mandelbrot kümeside bir şekildir. ama sınırlarının belirsiz olması ve nerede başlayıp nerede bittiğinin bilinmiyor olması onu sınırsız bir varlık yapmaz. Çünkü sınırsız varlıklar bizim algımızda yoktur bir sınır vardır.
BEN'lik bunu belirlediğimiz sınırlar içersinde kalmaya zorladığı için bu karmaşaya sebep olur. Kaos kavramı da böyledir.
Aslında kaos diye bir şey gerçekte yoktur.
İnsan BEN'liğinin aşırı belirleyici tutumunun sonucu ortaya çıkmış bir kavramdır.
BEN kavramı da öyledir, nerede başlayıp nerede bittiği hatta varlığı tartışmalıdır bence.
Yeri gelmişken sorayım mesela BEN dediğimiz şeyi kendinizden ayırabilir misiniz ?