gamaro neyin kompliman /beğeni ifadesi, neyin ise taciz olduğu konusunda gerek erkeklerin gerek kadınların doğru bir algı ve analiz yetisi yok.
Bu durumun toplumsal kültürden kaynaklandığını düşünüyorum. Ayrıca özellikle kadınların gerçek tabiatıyla bağlarını yitirmelerinden dolayı, sezgilerini önemsememekten kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Demek istediğim, tabiatı gereği aslında kadınlar tehlikeyi çok iyi sezebilir ve kompliman /beğeni ifadesi ile farkını ayırt edebilir. Fakat kültürel olarak kadınlara çocukluktan itibaren "Nazik Olma" eğitimi verildiğinden dolayı, her türlü tuhaflığı ister sevimli, isterse de sevimsiz olsun görmezden gelmeleri gerektiği öğretiliyor. Bu durum da onların sezgilerini umursamamalarına sebep oluyor.
Bence sınır ihlali ilk olarak “ısrar” ile başlıyor. Şunu yapmak istiyorum ya da istemiyorum dediğimde karşı taraf "Neden ? " diye sorgulamaya başladığı anda ve neden istemediğime dair ona açıklama yapmam gerektiğinde, aslında sınır ihlali başlamış olur.
Diğer yandan erkeklerin neyin kompliman /beğeni ifadesi, neyin ise taciz olduğunu ayırt edememelerinde yine toplumsal kültür yapımız var.
Diziler ve filmler toplumun yapısını gösteren en iyi aynalardır.
Mesela Yeşilçam filmlerinden Bulut Aras ile Türkan Şoray’ın oynadığı Sultan filminin müziklerini çok severim ve filmdeki diyologlara gülerim ve tv’de gördüğümde tekrar izlediğim filmlerdendir. Fakat geçenlerde youtube’ta Efe Aydal’ın bu filmle ilgili yaptığı incelemeyi dinledim. Fark ettim ki filmi, aslında hiç kadın erkek ilişkisi bakımından dikkate almamışım. Çünkü filmdeki başrol erkek oyuncu aslında tam bir tacizci ve başrol kadın oyuncu bu adamı seviyor. Yalnız sadece bu film değil, bütün yeşilçam filmlerinde ve şuan ki tüm film ve dizlerde var bu durum.
Efe Aydal'ın film hakkındaki incelemesini şuraya ekleyeyim.