aileia simülasyon evren teorisi gel de yanlış de asdasf
Bu soru sadece merak gidermek için soruluyorsa tabii geçerli bir soru.
Bunun dışındaki amaçlarla sorulduğunda geçersiz demek istemiyorum ama burada şöyle bir şey var, düşüncemi doğru anlatabilecek miyim bilmiyorum, elimden geleni yapacağım 🙂
Yani şunu sormak istiyorum evrenin bir simülasyon mu yoksa gerçek mi olduğu gerçekten mesela hayatında bir şeyi değiştirecek mi, bir kararını etkileyecek, hayat yaşamaya değer olmaktan çıkacak mı, yada sağlığına dikkat etmenin bir anlamı mı kalmayacak, artık carpe diemci mi olacaksın mesela, yada ne bileyim... bir şeyin çakmasına değil de orijinaline sahip olma tatminini yaşayamayacak mısın. Sana bunu sorarken aslında bilimi kozmolojiyi önemsizleştirmeye çalışmıyorum, konuyu yüzeyselleştirmeye de çalışmıyorum tam aksine bir seviye daha derin bir soru sormaya çalışıyorum. Gerçekten gerçeği yaşamakla, simüle edilmiş bir gerçekliği yaşamak arasında nasıl bir fark var? Bunlardan birinin içinde var olmak neyi daha önemli veya önemsiz yapar mesela?
Burada bir önceki mesajıma atıf yapacağım... Dikkat edersen planck uzunluğu ve zamanından bahserken bundan daha küçüğü anlamını kaybediyor ifadesini kullandım hep, yok demedim. Mesela örneğin evrenin dokusu belki pikselli değildir ama işte orada sözünü ettiğim başka fiziksel yasaların sonucu olarak belli bir mesafeden daha küçüğüne ben artık hiçbir fizik yasasında denk gelmeyeceğimi biliyorum, o halde evreni o boyutta kesikli bırakmanın hiçbir şeyi bozmayacağını biliyorsam, evreni öyle kabul etmeyle eşdeğer hale geliyor bu. Nihai gerçek bilgi bana bundan daha ileri bir doğruluk/hassasiyet sunmuyor. Matematikte 0.99999... 'un 1'e eşit olmasıyla aynı şey gözümde. Bütün denklemlerde 1'in kendisi gibi davranan şey gerçek ve öz hakiki 1 olmasa bile aslında 1'dir olması gibi 🙂.
0.99999999.... = x
9.99999999... = 10x
9 + 0.9999999... = 10x
9 + x = 10x
9 = 9x
1 = x
Tekrar ilk paragrafın sonundaki sorularıma dönersek eğer o sorulara bir cevabın yoksa, diyorum ki simülasyon da olsa bizim için gerçekten gerçekten daha az gerçek değildir.
Burada bir dipnot da bırakmak istiyorum, tanımını bizim koyduğumuz kavramların bile bu ilk tanımdan uzaklaşması beni çok etkiliyor. Evren varolan her şey denirdi mesela. Şimdi biz onun ötesindeki gerçeklikten, evrendeki yasalar değil ama evrenin kendisinin uyduğu yasalardan falan bahsediyoruz. Hayat çok garip.