Ya ben de hızlı hızlı yazıyorum zaten..
Bazen bazi noktaları iyi işleyebilmek güdüsüyle baska bazi noktaları atlayabiliyor insan.
Tarihsel olarak, insanın belli bir anda o anin bilgi birikim ve kültür mirasının toplamı olması, elbette ki tarihin genel akışına vurguda bulunan bir genelleme.
Zaten buradaki "insan" da tekil, birey vs değil. Hani şu İngilizcedeki "man" ifadesinin karşılığı.
Ama tarihsel kırinim, veya belli bir dönemde tarihin genel akışı ile karşıt bir gelişim paterni izlenmesi de "tarihsel kategorisinin" bir parçasıdır zaten.
(Tıpkı tanrı ve ruh kavramlarını ele aldığım başlıkta bu iki kavramın "tarihsel" kategorisindeki reel karşılıkları ile "mantıksal" kategorisindeki formel karşılıklarının her daim örtüşmemesi , hatta bazen birbirini inkâr noktasında gorunebilmesi gibi)
Kaldı ki, bu kirilimlarin etkisi çok daha grotesk boyutlarda da yaşanabilir.
Platon ve Hristiyanlıgin evliliği misal, insanlık tarihinin 2000 yılına mal olmustur, korkunç bir şahitlik bu!
Onun dışındaki "bireysel" orneklemler ise bambaşka bir yazının konusu...
Ortalıkta, "sütün" (bildiğimiz memeden akan sütün) fabrikada üretilen birşey olduğunu zanneden çocuklar var halı hazırda.. (bilginin bir kısmının "ihtiyacsizlik" bağlamında gündelik hayattan kopup ayrılması)
..veya, bilginin bir kısmının "ereksel gereksizlik" nedeniyle popülasyonun genelinin gündeminden çıkması. ( DVD playerin ya da bir VR gözlüğün imal süreci için gerekli bilginin yok sayılması)
Eğitim sistemi...( Hakim patadigma ve ideolojinin klavuzlugunda, siyaseten çok güçlü şartlandırmalar yapilmasi vs vs vs..)
Ancak bu durumlar her zaman az çok böyle idi.
Bilginin özellesmis derinlikli üretimi, depolanması, birikimi ve kullanımın sürekli belli bazı merkezlerde extrem yoğunlaşir.
Günümüzde de bir göktaşı ya da nükleer felaket yaşansa... Yukarda belirttiğim yoğunlaşma merkezlerinin kaybı oranında savruluruz geçmişe..
Yoksa ben ne biilim ampul ne şekilde yapılır, karbüratör nedir, ya da araba nasıl imal edilir..
Çadır dikerim en fazla 🤣