gamaro Nasıl değiştirmez ya?
Eger ilk atışı rakibim yapacaksa, merminin patlama ihtimali 1/6 dan 1/4 e yükseldi.
Sadece, o bunu bilmiyor ve 1/6 olasılıkla başladığını varsayiyor, ama realitesi oyle degil.
Yanlış mi düşünüyorum yoksa?
Olasılık her seferinde biraz biraz değişiyor. Ama bu senin çifte risk aldığın gerçeğini değiştirmiyor.
Son 3 mermide 2 tane sıkmak da anlamlı değil mesela.
Çünkü sona kalırsan %100, öbürlerinde kurtulma şansın var diyoruz ama bu biraz hileli bir durum.
O zaman silahı ilk aldığında 5 tane sık ve kurtulma şansın olduğuna göre %100'den küçük de ve karşı tarafın ölmesini bekle.
Veya silah 100 mermili olsun ve 99 kere sık ve rakibe ver?
Kim daha çok ölür sence?
Aslında asıl formül şu:
6 yuvadan birsinde olacak kurşun. Yani herbirinin 1/6 olasılığı var.
Birincide çıkma olasılığı: 1/6
İkincide çıkma olasılığı: 5/6 * 1/5 = 1/6 (birincide çıkmama (5/6) ve ikincide çıkma (1/5))
Üçüncüde çıkma olasılığı: 5/6 * 4/5 * 1/4 = 1/6 (birincide çıkmama (5/6) ve ikincide çıkmama (4/5) ve üçüncüde çıkma (1/4))
...
Bu soru asılamayan adam sorusunu hatırlattı bana.
Adama diyorlar ki, önümüzdeki 7 gün (ptesi'den pazar'a) içerisinde seni asacağız. Tam öğle saatinde.
Ama asılabileceğini tahmin edebildiğin gün seni asmayacağız.
Adam da diyor ki, beni o zaman hiç asamayacaksınız.
Neden diyorlar.
Beni pazar günü asamazsınız. Çünkü ctesi öğleyi geçince, ben son gün olduğu için anlarım.
Beni ctesi de asamazsınız. Çünkü pazar asamayacağınız için ctesi'yi kullanmak zorunda kalırsınız ben gene anlarım.
Beni cuma da asamazsınız. Çünkü perşembe öğle saatini geçtiğinde, ctesi ve pazar asamayacağınız için, beni cuma asmak zorunda olduğunuzu anlarım.
Beni perşembe de asamazsınız...